След връчването на медалите и грамотите от Concours Mondial de Bruxelles 2017 (CMB) на българските производители в Пловдив миналата седмица ви предлагаме един по-задълбочен поглед върху настоящето и бъдещето на конкурса през очите на Томас Костенобъл. Резултатите на избите ни надвишават очакванията, а през 2018 г. България ще бъде и домакин на Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection, което ще бъде невероятна нова възможност за страната ни, високоалкохолните напитки и имиджът ни на страна-производител. В интервюто с Томас Костенобъл ще научите много за един от най-добрите винени региони на Испания и втората страна по лозови насаждения, а именно Китай!

Свежо от CASAVINO

Ето и една винена персона, която не се нуждае от представяне, представяте ли си! Иван Македонски или както много хора биха казали: “О, да, CASAVINO на Скобелев!” Той е от хората, които смесват слушането с говоренето за виното и успяват да го съвместяват, защото разбират и двете страни на сцената. Винаги е удоволствие да си поговорим с него, но в този разговор се постарахме да научим много повече за личността Македонски.

Удоволствие е да ви представя колега винен писател – Хилари Зио. Тя също така е търговец на вино, консултант и… ами, винен човек, с когото е изключително приятно да се общува. Споделихме бутилка вино, дюнери и разходка из магическа София, последвана от няколко коктейла. Така че, въпреки всичките ми усилия да й докарам болки в стомаха, мисля, че посещението й тук все пак мина добре. Също така смятам, че пътуването й до България я е превърнало в заклет доживотен посланик на българските вина, особено след като прочетох впечатленията й в нейния бюлетин Unfiltered, за който силно ви препоръчвам да се абонирате. Нека ви разкажа тази нефилтрирана история, която започна в едно хотелско лоби поради липсата на по-добър сборен пункт след полета на Хилари.

За удоволствието да имаш аристокрация в чашата

Не съм си поръчвала Дарко такъв, какъвто беше, но такъв се оказа – като интригуващ коктейл – комплексен, свеж, с въображение и история... Зáщо? Защото смятам, че е изключително трудно да не го харесаш. С него наистина е свръх “easy” да се говори. Не затова мястото се нарича 5L Speakeasy Bar, обаче.

Сухият режим в САЩ е бил виновен за много неща, между които отчаяните съпруги, организираната престъпност и това хората да намират все по-креативни начини да се социализират на по питие. Смята се, че през 1925 г. само в Ню Йорк е имало между 30000 и 100000 “speakeasy” клубове, скрити зад фасадата на официални бизнеси. А ако ви притеснява неточната цифра, ви поздравяваме с една песен от 1922 г., за да ви се изясни периода и продължаваме напред.

Get Your Spirits Up

Артур Негеле е нашият лектор за WSET Level 2 Award in Spirits. Този чудесен човек има толкова много да ни научи и да ни разкаже. Когато го срещнах, не можех да не се възхитя на работната му етика, отношение към колегите и широк мироглед. Дадохме си произволно обещание да се видим за учебна сесия по-нататък в живота и ето го - няколко месеца по-късно той лети за София, за да преподава WSET Level 2 Spirits. За мен е удоволствие да ви представя приятел, стара душа и страстен професионалист, както и прекрасен човек … със или без стилната си брада - Артур Негеле.

Мисия лозар

Ако прочетете само едно интервю от Еносиасти, нека бъде това. Димитър Пешев е лозар от тези, които са учили в Колежа в Плевен по царско време, затова нека с чисто сърце го наречем един съвсем истински лозар. Бил е ръководител на Експериментална станция Варна и на 83 години е един от хората с най-значим опит в областта. Това интервю представя не само миналото на една личност, но е и най-подробната история на българското лозарство и винарство с дати, имена и сюжети, до която можем да достигнем в спомените на един човек.

Във Варна сме. Димитър Пешев ни посреща в дневната си. Горещо е и ние дружно ядем сладолед.

В този апартамент живея от 70-та година, започва той, сградата е на пет етажа, 105 са стъпалата. Всеки ден по два пъти се изкачвам задължително и гледам да вървя четири километра, защото съм на 83 години и трябва да се грижа за себе си. Още се мъча да помагам на младите хора. Роден съм на 9 май 1933 г.

Медали, пазари и силата в продуктите на културата

Като директор на CMB Spirits Selection Тиери Хайнс не е само експерт по високоалкохолните напитки. Той е човек с достъп до най-добрата информация в бранша и невероятен брой професионалисти само на един телефонен разговор разстояние, с които си говори на малко име – нещо, което много хора считат за страхотно, така че няма да ви затормозявам с личното си мнение. Когато научих, че той пристига в страната, за да връчи наградите от CMB Spirits Selection 2016 на българските производители, знаех, че сме открили точния човек, който да ни разкаже всичко, което искаме да знаем за световния пазар на високоалкохолни напитки в момента.

Винарна Орбелус – второ поколение

С Орбелус ви запознахме на откриването на новата им изба новата им изба през 2014-та година. Статията за тях „събра“ над 400 лайка още в първия си ден, но след няколко хакерски атаки и рестартиране на лайковете на Еносиасти, нещата са далеч по-скромни. Бих предпочела да си мислите, че статията беше написана феноменално, но истината е, че Орбелус имат много и много верни почитатели.

The Whiskey Time is Now!

Влиза един еносиаст в офиса на Maxxium, България и вижда десетки бутилки наредени в приемната... Така започва това интервю и вече ми харесва! Сядаме и си казваме наздраве с ром. Не било случайно. Там било така! Отлично! Задавам въпросите си на Владимир Николов, Head of Marketing and Sales (his baseness card tells me) и един от основните организатори зад Whiskey Fest-а. Уж съм отделила само един въпрос на тазгодишното издание, но се оказва, че с всеки следващ изниква по нещо още по-ново и недоизказано за Whiskey Fest 2016. Затова за пръв път в това интервю, търсете кехлибарения цвят и се убедете сами, че има смисъл да сте в Sofia Event Center за петото издание на Уиски Фест София на 28, 29 и 30 октомври.

Проблемът е мисленето на хората

Илиян Желязков е първото име, което изникваше в съзнанието на повечето хора, които помолихме да препоръчат лозар за нашата тема. Несъмнено той е най-познатото лице от тези истории. Консултира и е консултирал през годините немалко наши изби и не се притеснява от прагматичните теми в лозарството. Илиян Желязков изглежда като човек, който е видял много и вече знае какво иска. Избира внимателно проектите, по които работи, и пътува постоянно. Не мога да не забележа и че има завиден тен, който, мисля си, съвсем не е придобит в солариум или на Слънчев бряг. Има и какво да ни каже:

Лозята са моята лудост

По странно стечение на обстоятелствата с Красимира Владимирова ни срещна Керълайн Гилби MW. По нейни думи „с Красимира работихме по проект в Сърбия и само за няколко дни всички мачовци на лозето я слушаха. Може да ви е интересна като събеседник по темата.“ Стана ни интересна.

Чухме се по телефона и нейното предложение беше да се видим на едно много специално лозе с уникална гледка, защото там можело да си говорим и с лозите. Чудесно, казах си…. Съвсем в реда на нещата е да ми се падне човек, който си говори с лози… беше прекалено обикновено лято, за да не завърши подобаващо… но, знаете, работа, отидох.

Анонимните герои

По повод на всички положителни емоции около гроздобера от Еносиасти се захванахме с една много важна задача - да дадем гласност на хората, които се грижат за лозето. Защо? Защото го заслужават, имат най-тежката работа, свързана с виното и най-искрено страдат, когато природните стихии решат да покажат кой дирижира оркестъра. След като една година се подвизавахме на лозето по проекта „300 и две“, уви, не можахме да станем лозари, но и не успяхме да останем безпристрастни към усилията и уменията на тези хора. Разговорът ни с Димитър Панов беше последната капка.

За вятъра в главата на човека.

По някаква странна случайност ми се „наложи“ да се запозная с Димитър Панов на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив. Масата ни на една от вечерите беше събрала доста сюрреалистична компания от цял свят. На следващия ден пак „случайно“ обядвахме заедно, той разказваше запомнящи се и забавни истории от кариерата си, а аз си мислех, че все пак е ирония на съдбата как едно международно събитие ме среща с този човек.

Отвъд Шато Бургозоне

Биляна Маринова е второто поколение визионери в Шато Бургозоне. Живяла е повече време извън България и сега е тук, за да бъде част от промяната във винената ни индустрия. Така я виждаме ние. Тя е мотивирана, делова и динамична личност. В това интервю ще научите много за световните винени изложения, виненото образование и живота на един експортен мениджър или какво е да си командирован 240 дни в годината.

Фондация Лева дава нов живот на старите идеи

Това е едно интервю, което много искахме да направим и сме особено щастливи, че вече е факт. До момента сме ви показвали другата страна на тази история, в която хора, които не могат да прочетат името на населеното място, в което живеят, нямат и никакво желание да работят на лозето. В тази версия на историята от същия район на България ще ви запознаем с един план за действие, а именно фондация, подкрепяща ромската общност, създадена от винопроизводител. За екипа ни не е изненадващо, че тези две истини са коренно различни и съществуват едновременно. Заключенията – за финал. Представяме ви Георги Жеков, финансов мениджър във Винекс Славянци. Приятно четене!