0
0
0
s2smodern

Има места и хора в живота ни, с които изпитваш онова моментално “щрак” усещане на напасване на вътрешните енергии. Копса ме грабна със суровата си февруарска красота още от първото ни посещение преди пет години когато, с риск от настинка, прекарах дълги дзен моменти в съзерцание на голите лозя. Има нещо прочистващо съзнанието в минимализма на разгъналата се равнина, което и до днес търся, когато пътуваме до Шато Копса.

0
0
0
s2smodern

Голф, море, Совиньон блан, Шардоне

В този ред на мисли от Еносиасти отидохме на море, за да открием два уникални лозови масива. Би било хубаво да кажем, че сме поиграли и голф, но с хендикап като нашия, далеч извън допустимите норми на въображението, съвсем естествено използвахме голф количката единствено, за да стигнем до лозята.

0
0
0
s2smodern

Paint. Wine. Bar.

Представяме ви накратко едно ново откритие в София, където спокойно можете да се наречете артистични - Rosso.

0
0
0
s2smodern

Да надхвърлиш очакванията с лекота!

Песента “ay, ay, ay, a-a-ay, canta y no llores…” не излезе от главата ми по време на цялото пътуване. В спорадичните ми и кратки моменти на спокойствие още една песен неминуемо изскачаше в съзнанието ми - “Tequila-a-a! Та-та-та-та-да-та-та-та!”, защото някой все си я тананикаше тихичко или просто изкрещяваше “Текилаааа!” и всичко приключваше. Но нека цитирам точните думи на Спиди Гонзалес: "¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba! ¡Epa! ¡Epa! ¡Epa! Yeehaw!". И така, след като спомените ми станаха малко по-reposados, се получи много весела история за едни от най-емблематичните напитки и конкурси в света.

0
0
0
s2smodern

За първи път ви разказахме за Мáрян преди близо 5 години, а след това ви запознахме и с второто поколение в избата в лицето на Петър Иванов. Сега нещата (пък и вината) там са още по-вълнуващи.

0
0
0
s2smodern

Дефиницията на винен туризъм

Време е да излезем от writer’s block-а с нещо специално (пазим си го от миналото лято – така е като нямаш deadline). С това искаме да ви напомним, че времето за посещение на изби отново е тук. Вила Юстина несъмнено е фаворит в предоставянето на възможности за незабравими винени преживявания, не само защото неуморно работят по въпроса, а защото не им липсва въображение да бъдат съвременни пионери.

0
0
0
s2smodern

Винената листа на Клуб Пушкинъ е впечатляваща и ме остави с доста повдигната вежда, която не успях да хоризонтирам дълго след това. Четох, четох, четох и разбрах, че искам да ви разкажа за това място.

Отдавна не сме ви представяли заведения и причините са няколко. В повечето клубове/ресторанти все още се предлагат посредствени вина на дразнещо високи цени, а особено по-ексклузивните места те оставят с чувството, че непоканен си се приземил на рожден ден на някой виден илитерат с охрана. Самите сервитьори представят вината като бухалки, а ти си казваш: "Ей, бухалките не останаха ли в 90-те и това не беше ли преди 15-25 години?" В Пушкинъ усещането не е такова и се чувствам странно да го дефинирам с антипода му. Заговаряме се за този „феномен“ с един от собствениците и основен виновник за вида на винената листа - Васко Василев:

0
0
0
s2smodern

Winemakery Club

Когато пишеш и въобще живееш за виното, идва един момент, в който иноксовите съдове и аромата на джибри се превръщат в незабележима част от „декора”. В нашата версия на истина, изживяването „изба” буди пеперуди в стомаха, ако предлага някаква лична уникалност, онова зрънце различност, което те кара да я запомниш. В повечето случаи това са хората, които дават лице на виното с тяхното отношение и професионализъм. Когато, обаче, към уравнението се добави и една добра идея, всичко става още по-цветно.

0
0
0
s2smodern

Виното не е само магия

Учат ни да мечтаем смело, затова започвам веднага и леко, неусетно ви въвличам. „I have a dream” или още един ден да стигна до Дунава в рамките на България и там едно спретнато корабче да е посветило дейността си на това да ми покаже най-хубавите места по поречието и на двата бряга. Една-две изби, малко културни забележителности, хубава музика и приемлива храна от региона ще са ми достатъчни. Може би монотонен глас ще разказва истории за четниците, които преминали реката и ще включи някой стих на Ботев, след което ще каже същото на почти перфектни 5-6 чужди езика. Романтика, история и култура – нищо повече – ако ви харесва, качвайте се на борда. Речните круизи не са революционна идея, но отдавна поречието на Дунава и, до голяма степен, цяла Северна България не се свързват с думата „туризъм“, независимо от факта, че голяма част от историческата ни същност и природни забележителности се намират там.

0
0
0
s2smodern

Family Winery & Vineyards

Тайно (вече не) в екипа ни витаеше убеждението, че ние открихме Тамянката на Братанов в началото на годината, забихме едно знаме на върха и си казахме – „Наше е!“. Всички други късно, късно установиха, че я има, а ние повдигахме вежди – „Охо-о-о!“. Така се случва с малкото находки, които те е страх да не станат масови, но хубавото си е хубаво и е трудно, а и непростимо, да остане незабелязано. Истината е, че всеки придава голяма тежест на откритията, които прави сам за себе си, но това не означава, че в тази проза няма да откриете интрига. Напротив! Разказваме ви една история посветена на много интригуващи хора и вина.