0
0
0
s2smodern

ул. „Проф. Асен Златаров” 15
https://www.facebook.com/decanterwineanddelicacies
тел. 0876 167 080

Районът на улица „Оборище” е една кутия на спомените още от детските ми години. Обичам разходките по тихите му пресечки дори и сега. Усещам носталгично връщане към по-простичкото ежедневие и генерализирано чувство на уют. Чувствам се у дома си.

Съвсем наскоро, към края на една такава разходка за „проветряване на мозъка”, съдбата ни кимна с намигване към ул. „Проф. Асен Златаров” №15. Разсеяно напечени за малко не подминаваме ненатрапчивата фасада на едно ново място, което си ни “заплю” от пръв поглед. Добре де, кой кого пръв е предмет на спор, но чувствата ни така или иначе са взаимни.

Decanter Wine & Delicacies е идейно място, направено с много ентусиазъм и желание. Decanter съчетава в себе си магазин за вино и винен бар, където освен вина, може да опитате и подбрани деликатеси. Поръчвайте на воля от витрината със сирена и колбаси, а ако нямате време блажено да боцкате чоризо и сушени домати на открития бар, винаги може да си купите и за вкъщи на грамаж. Попитайте дискретно дали имат още от незабравимия маринован артишок – в това малко пространство са събрани изненадващо много гурме лакомства, които няма да намерите другаде.

Селекцията вина в Decanter е достатъчно голяма, а ние сме впечатлени от международното представяне по рафтовете. Откриваме прекрасни вина от Гърция, Португалия, Италия, Франция на много умерени цени. Българското участие е стабилно и определено не съвсем комерсиално, което винаги ни оставя с чувство на необяснимо задоволство. Decanter предлага възможността да консумирате избраната бутилка вино и на място срещу такса „тапа“ от 10 лева.

Освен на бутилка, в Decanter всеки може да си поръча вино на чаша от моментната селекция, примамливо позиционирана в малкия куулър зад бара. Избирайте между няколко бели, червени и розета или си поръчайте по едно от всяко (както правим ние:)). Останахме запленени от свежия австрийски Грюнер Велтлинер (Steinfeld, 2014), с който разтоварваме стреса от работния ден, а част от нас все още мечтаят за Темпранийото на Viña Cumbrero от 2010 и не искат да чуят за друго. Вината на чаша се сменят периодично, така че попитайте за новите предложения на Decanter и минавайте често, за да не пропуснете нещо.

Decanter Wine & Delicacies е мултифункционално и полиприятно място, което работи без почивка всеки ден от 11.00 до 22.00 ч. Не знаем как го правят Георги и Боряна (нашите любезни домакини), но им благодарим. Съвсем скоро се очаква и официалното откриване на втория етаж на бара, където извън сезона на добре охладеното вино ще може да продължим да се радваме на комфортната атмосфера на Decanter – някъде нагоре по тези стълби...

Мястото е отлично за срещи от всякакъв тип и дори посещения поединично, когато имаш нужда да разпуснеш. Локацията е централна и с удобен пешеходен достъп, а това е още по-важно, когато е замесено хубаво вино.

С Decanter усетихме химия, на която, признавам, се отдаваме периодично и безапелационно. Сигурна съм, че ако предлагаха резервации на абонаментен принцип, в единия край на бара винаги щеше стои табелка “Reserved” за Еносиасти. Ако сте почитатели на малките софийски съкровища със собствена гравитация и дух, наминете небрежно към Decanter. И изведнъж София стaва значително по-поносима... дори през лятото, когато всички публикуват плажове и аквамаринени тонове на заден план зад ухилени селфита!

Обновена информация към 15.01.2016 г.: Към момента Decanter Wine & Delicacies е затворен.