0
0
0
s2smodern

Рядка находка

Винарна Čurin – Prapotnik (Чурин-Прапотник) е олицетворение на самата Словения – скромна, откровена, безупречно чиста и действително заслужаваща времето ви. Може да ги откриете в селцето Kog (Ког), на един от хълмовете в региона Ljutomer Ormož (Лютомер Ормож). От едната му страна се намира прословутият Йерузалем, а от другата - Хърватия.

Семейството има 45-годишен (или три поколения) опит в производството на вино. Това може да не ви звучи много в сравнение с типичната италианска приказка например, но зад тях стои една интересна история, ако сте запознати с миналото на Балканите. За нас е така, защото тя е част от нашия малък свят, но ето и съкратената версия. Всичко започва със Станко Чурин - дядото на Борут Прапотник – настоящият уайнмейкър на избата, който всъщност е и първият частен производител на вино в бивша Югославия. През 1972 г. на винен конкурс в Любляна той печели първо място, което окончателно затвърждава позициите на избата. През 1985 г. Станко Чурин произвежда първото ледено вино в Югославия, като семейството и до днес е известно с невероятната си селекция ледени вина и „Dry Berry Selection”.

Изба PRA-VinО разполагат с осем хектара лозя (между 35 000 и 40 000 растения). Общото производство на година е максимум 40 000 литра (с изключение на предсказуемо ниския добив през лошата 2014 г., в резултат на което са произведени едва 28 000 бутилки). Първичен пазар за винарната остава Словения, следвана от външните пазари на Хърватия, Германия, Англия, Франция и Гърция (изненадващо не и Италия, отново). PRA-VinО отглеждат общо 10 винени сорта, в това число Фурминт (Шипон), Италиански Ризлинг (Лашки Ризлинг), Рейнски Ризлинг (Ренски Ризлинг), Гевюрцтраминер (Траминец), Москато Джало (Румени Мушкат), Совиньон блан, Шардоне и Пино ноар (Модри Пино) (сега говорите малко словенски - поздравления)! Това разнообразие от сортовете, разбира се, стана причина за една много интересна и интензивна дегустация.

Започваме с най-популярният сорт в североизточния словенски винен регион Подравйе (долината на Драва) – Шипон (или Фурминт – повечето от нас го познаваме от Токай, но има и забележително добри примери от Фриули). Сухото вино реколта 2013 бързо се превърна в наш фаворит.

Дегустацията ни продължава с Шардоне (2013 г.), Рейнски Ризлинг (2012 г.), Совиньон блан (2013) - местният полусух бестселър, полусладък Траминер (2013 г.) - бленд от 50% Червен Траминер (Саванин Роз) и 50% Гевюрцтраминер, последвано от Мускато Джало (2012) - десертно вино (с 57 грама остатъчна захар и киселинност 6,2).

Тук задължително трябва да благодарим на уайнмейкъра Борут Прапотник, че не ни лиши от нито едно от вината си. Дегустирахме ледено вино от Италиански Ризлинг реколта 2008 с 11% алкохол и дата на гроздобер януари 2009 г. (190 грама остатъчна захар, киселинност 8,2), прекарало две години в дъб.

В края опитахме Траминер „Dry Berry Selection" - сладко вино, реколта 2013 (260 грама остатъчна захар, определено не за малодушните). Технически погледнато, терминът „Dry Berry Selection" означава, че само най-добрите зърна, заразени с ботритис, частично или напълно стафидирани, участват в създаването на това вино. Лично аз се нуждаех от насоки от Борут по време на дегустирането му. Той просто ме погледна и ми каза да не се притеснявам - след още 3 години виното щяло да бъде невероятно. За мен то вече беше такова, когато го дегустирахме, но с лекота се доверихме на огромния му опит с тези вина.

През 2004 г. за първи път в света една и съща винарна печели награди с три различни ледени вина: да, говорим за PRA-VinO и сорта Шипон. В производственaта част от избата откриваме разнообразие от награди, спечелени през годините, но Борут е словенец и изобщо не намира за редно да ги спомене.

Създаването на ледено вино и "Dry Berry Selection" изисква много усилия от страна на винопроизводителя, но само определени климатични условия позволяват това да се случи. Температурата трябва да се задържи под -7 °С в продължение на три последователни дни и нощи, обяснява Борут. Това означава, че последната тяхна реколта ледено вино е 2008 г., а ние имахме удоволствието да го дегустираме. Говорим за ограничени количества от 600 до 700 малки бутилки, произведени от 1500 лози.

Сега съм горд собственик на моя собствена бутилка ледено вино и чакам някакъв много, много, ама мноооого специален повод, за да го отворя (може би дори не и за самата английска кралица - поздрав за всички фенове на „Приятели"). Бутилката е от парцела, създал първото ледено вино на дядото на Борут - Станко, а вкусът на виното по странен и непринуден начин ви прави част от семейството. Ако настоявате да сте наясно с цените, това ледено вино струва 30 евро в избата, а „Dry Berry Selection" е на цена от 35 Euro. Отлично!