0
0
0
s2smodern

Решили сме да прекараме почивните дни в района Южен Сакар (известен като Сакар и Източни Родопи), които се гордее с това, че става все по-обособена част от нашето обширно защитено географско указание „Тракийска низина“. Така, през друга изба, се свързваме с Илиана Коева, главен технолог на Шато Коларово (Chateau Kolarovo). Не стига, че ѝ отнемаме съботата, ами искаме и да дегустираме-е-е, да ни разказва-а-ат, да ни показва-а-ат… изобщо сигурни сме, че сме страхотна, незаангажираща компания и затова хората ни харесват (или имат далеч по-дълбоко скрити от очевАдните причини).

Как да стигнете? След Харманли се отправяте към село Коларово, там подминавате табелата в началото на селото и преди църквата свивате в дясно по черен път. До надписа, който виждате по-долу, може да паркирате. Разбира се, винаги е добра идея да се обадите предварително.

Избата се намира в бивша мандра и дори това да не се вписва в представите ви за бляскава атмосфера, е крайно време да се отпуснете и да се поддадете на гостоприемството, което е несравнимо предимство, благодарение на чудесните хора, които работят там. И да, тук се работи и избата произвежда по 50 тона вино или 60 000 – 65 000 бутилки годишно.

Голяма част от операциите, включително етикирането, се правят ръчно. В Шато Коларово се използва основно френски дъб, с изключение на българския дъб, в който отлежават Мавруда и ферментира част от Шардонето. Собствените им масиви са посветени изцяло на червени сортове, а белите купуват от съседното село – Изворово. От избата се надяват скоро да инвестират в собствени лозя с бели сортове като са направили първите стъпки в тази посока.

Близо 30% от продукцията на Шато Коларово се изнася и основен външен пазар за червените им вина се явява Германия. Избата разполага с фирмен магазин в Стара Загора, където може да намерите някои лимитирани серии като този двоен магнум (3 литра) Сира, 2009, посветен на пет годишнината от основаването на винарната. Избата е член на Българската асоциация на независимите лозаро-винари.

След кратък тур на избата отделяме минута за ахкане по наградите, изложени на стената, и вече е време за дегустацията, която неизменно остава любимата ми част от посещението.

Ahal са основната серия вина на Шато Коларово, заимствала името си от източноевропейска порода коне. В началото на 2016 година очакваме и нова серия с чисто сортови вина под името Megalit – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мавруд. SKS е третата запазена марка, която бързо стана емблематична за избата.

Опитваме:

  • Ahal, Вионие 2014 – серия от 1000 бутилки;
  • Шардоне барик 2013, Barrel Fermented & Barrel Aged – серия от 1200 бутилки;
  • Ahal, Мавруд 2012 – серия от 2000 бутилки;
  • Ahal, Каберне совиньон, Каберне Фран и Сира 2011 – серия от 10 000 бутилки (най-голямото им количество до момента);
  • Chateau Kolarovo, Каберне Совиньон 2011;
  • Chateau Kolarovo, Сира 2011;
  • SKS 2009, Мерло, Каберне Совиньон, Сира и малък процент Мавруд.

Илиана ни разказва, че тази година SKS ще бъде типичен Бордо бленд, тъй като Пти Вердото на избата навлиза в плододаване. От винарната са отворени към организирани винени турове и са доволни от продажбите на място в избата. Често сами организират открити дегустации на лозето и твърдят, че тогава се получава най-хубаво. Ето защо настояваме да видим масивите и се насочваме към „старото лозе“. Илиана ни разказва и за опита си във Винпром Търговище, който я научил на дисциплина и добри работни навици. Самочувствие, че един човек може сам да създава вино придобила след работата си в долината Сонома, Калифорния, където се сблъскала с напълно различен начин на работа. Днес, със собственика на Шато Коларово, Стоян Стоянов, са намерили общ език и създават вина, с които се гордеят.

„Старото лозе” е част от масиви на земеделска кооперацията, садени през 1975-1976 година. Така имаме (пък и вие) честта да се порадваме на едно 40-годишно Мерло, което не е било изоставено дори и през „не-дотам-преходния” преход.

Разстоянието между редовете, съвсем СОЦ(иално) погледнато би ви позволило да се разхождате с приятели в редица по петима, да направите пикник за спретната едномилионна група китайски туристи, а защо не и да си вдигнете вила като тези едно време – с по един етаж за сина, за дъщерята, за другия син със странната снаха и т.н.

Но да не се отплесваме! Тъй като междуредията са извънредно широки за пръскане със съвременните тесни трактори, пръскането на тези лозя се извършва чрез… ВНИМАНИЕ! – хеликоптер. Искам и аз, но и това е друга тема...

Доказвайки си, че природата в тази част на България все още е доста запазена, ние ба-а-авно продължаваме към Винарска изба Братанов (BRATANOV).

Добре, Йода, само да сме сигурни, че ще пресечеш и си тръгваме, силата е с нас!