0
0
0
s2smodern

Голф, море, Совиньон блан, Шардоне

В този ред на мисли от Еносиасти отидохме на море, за да открием два уникални лозови масива. Би било хубаво да кажем, че сме поиграли и голф, но с хендикап като нашия, далеч извън допустимите норми на въображението, съвсем естествено използвахме голф количката единствено, за да стигнем до лозята.

Строителството на BlackSeaRama е започнало 2004 година, но какво от това? Интересното е, че преди 2004-та на мястото е имало диви треви и много морски бриз. Трябвало е някой визионер да отиде за гъби (не се шегувам), да вдигне очи и да види гледката, докато се вдига мъглата. След това просто да направи всички необходими чудеса, за да осъществи подобен проект. Комплексът работи от 2008 г. и застрояването е поетапно... И тъй като думите „застрояване” и „море” за мен не трябва да вървят ръка за ръка, веднага обяснявам каква е разликата тук. Цялостната концепция на комплекса е за ниско строителство, максимално близо до природата, с много зеленина. Цялата територия на комплекса е 1000 декара, на която има разположени само вили и една по-масивна сграда – т. нар. Club House.

Понякога се чувствам като онези вегетарианци, които не ядат месо с изключение на риба и морски дарове на корем (+ агнешко по празници). Не съм вегетарианец, но уж стриктно не гледам телевизия, с изключение на Travel Channel и Fine Living, където постоянно дават „Търсене на дом по света”. Там всеки ден се сблъсквам със сериозния избор какъв имот искам за себе си на морето... и наистина е трудно... на първа линия по бански и с пясък в хладилника или с гледка – обикновено на минимум 3 часа път с мачете навътре в джунглата.

В BlackSeaRama са се справили с този избор отлично. Всичко е на първа линия и се намираш на 200 метра височина над морето (не просто надморска височина), от където виждаш целия залив от нос Калиакра до Галата, а под теб е защитената зона от Натура 2000 и Бялата лагуна.

Изчакваме разрешение от golf course marshal-а да продължим движението си в периферията на игрището без да получим топче сувенир в ребрата и тихи като електрически автомобил отиваме да погледнем един от масивите със Совиньон блан.

Всъщност масивите и от двата налични бели сорта са засадени като естествени компоненти от дизайна на голф игрището. В този момент си казваш „Браво за дизайна, Gary Player! Благодарим ти, че си помислил и за нас” в този state of the art linked course.

„Ние оперираме 9 месеца – от 1-ви март до края на ноември, като пролет и есен са най-силните сезони за гости за голф, а лятото има както голф, така и морски туризъм. Освен голф игрището, имаме и спортен център, футболно игрище, два тенис корта, спа зона и парна баня. Предлагаме различни типове кухня в ресторант, таверна и пицария. През лятото има хубава развлекателна програма – кино на открито, джаз концерти, италиански вечери. До таверната има сондаж на минерална вода, която захранва 4-те езера, които се водят water hazard и водоснабдяването за комплекса, като всички басейни на индивидуалните вили също се захранват с минералната вода. Имотите са частна собственост и се менажират от наша страна, ако собственикът желае да ги дава под наем. Най-нови са Green вилите – камък и дърво. Интересно е да се работи тук – локацията предразполага хората да са по-щастливи.” – разказва ни Деляна Давидова, мениджър събития.

Вината се предлагат единствено в ресторанта на комплекса на цена от 33 лева за бутилка по спомен, както и за сватбите, които са хит през последните три години и вече са над 50 на сезон. Разбираемо е, при амфитетър на брега на морето и тази гледка:

Стигаме и до Шардонето, от което се правят едва 600 бутилки.

Тук започва и завършва всяко посещение на BlackSeaRama, защото в Club House-а се намират рецепцията и ресторантът, а до него е заветната 18-та дупка... signature нещо, обясняват ни... показват ни площадката за про-та... ударър изглежда не-въз-мо-жен - signature or no signature.

За финал, концепцията за Cape Kaliakra е за сдружение на север от Варна – трите игрища да са без масово презастрояване и предлагащи друг тип туризъм. А сдружение в България звучи като... като... като еднопосочна улица без нарушители – знаеш, че е възможно, но никога не си го виждал. Пожелаваме им да са първата такава улица, защото са от малцината, които карат в правилната посока пък и правят вино от голф игрище!