Варна, морето, сините вълни и един WINEkend, който да ни освежи. Младите надежди на българското вино ще ни съберат за втори пореден път в морската столица, за да ни предадат от своя ентусиазъм, настроение и най-вече отношение към любимата напитка.

#ВарнаWINEkend 2017 е събитието, обединяващо млади енолози и хора от винената индустрия, които да представят на посетителите своя селекция от портфолиото на дадена изба.

Когато си мислиш, че си видял всичко!

С уек дискуеймър, че не съм от жените, които мислят в розово (нито пряко, нито преносно), става ясно, че това е една нова страница в историята на Траминера в България! Както казва един колега - "стандартна ситуация" и винаги има предвид нещо налудничево.

Шестото издание на Балканския международен фестивал на виното, който ще се проведе в Grand Hotel Sofia от 1–4 юни 2017 г. ще ни зашемети с големи имена в света на виното и сериозна програма.

Средата на месец май ще ни предложи още едно приятно и разтоварващо винено приключение, което освен вкусовите ни усещания, ще предизвика и чувството ни за ритъм.

Орбелус Ритъм & Вино е фестивал, който си поставя за цел да погали всичките ни сетива с вино, музика и природа като същевременно ни запознае с нови, но близки на балканската ни душевност продукти и звуци от съседни на България държави. Гости на първото издание ще бъдат вината и музиката от Гърция и Република Македония.

#winelover against cancer

Балканският международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 винаги е бил едно от по-интригуващите винени събития в България, което предлага добавена стойност на винения свят. Шестото му издание прави крачка пред останалите и ни дава възможността да се замислим за истински важните неща.

Май е новият ноември! След повече от 10 събития Discover.Vino с различен фокус, Gourmet Publishing са решили да скочат в дълбокото с едно по-мащабно събитие. DIscover.VINO World си поставя нелеката цел да събере под един покрив вина от цял свят за хората с професионален или ценителски интерес към виното.

NEXT GENERATION

Националният конкурс “Сомелиер на годината" ще кулминира на 24-ти март, но преди да започне същинската част на състезанието, решихме да разберем какво прави един сомелиер добър и какво е донесла титлата „Сомелиер на годината” в личен и професионален план на досегашните си трима носители: Йордан Кирилчев – 2014 г., Георги Николов – 2015 г. и Илиян Петракиев – 2016 г. Темата на състезанието тази година е “Next Generation” (б.а. “Следващо поколение”) като организаторите са се постарали поне тук да има приемственост между поколенията, независимо от необходимостта от още много работа. За финал ви оставяме със сомелиера Слави Райчев, неговата роля като ментор, най-новото от конкурса и състезанието „Вино на годината”. Събитието е отворено за посетители и ще се проведе на 23-25 март 2017 в Централното фоайе на хотел Маринела София.

Get your spirits up!

В стремежа си да се развиваме и да подобряваме средата, този април ви представяме нещо, което не е предлагано до момента в България: WSET LEVEL 2 Award in SPIRITS. Запретнахме ръкави и благодарение на CASAVINO, WSET Global и, несъмнено, на един от най-забележителните професионалисти в бранша, Артур Негеле това е възможно.

Що е то Protagonista?

Честит празник! Ще караме по същество. Обичаме ви! Тази година ставаме на пет и за разнообразие решихме да не правим обширно ревю на постигнатото. Знаем се – колкото – толкова, който писал – писал, който чел – чел.

Представяме ви Protagonista!

Това е главният герой в нашия винен живот през последните две години. Започнахме работа по него още в края на 2014-та, търсейки истината във виното под дърво и барик. Открихме... много истини и след две години усилия на лозето и в избата има какво да покажем.

Отворете сърцата си за вино на 11 и 12 февруари

Наближава 14 февруари и вълни от шоколад и вино се разбиват в екраните ни, докато не ни стане байгън. Някъде трябва да се празнува! А после ще се тагваме във фейсбук и ще си сравняваме букетитие, чашите, кувертите. Влюбените не ги мислим - оставяме любовта да им пърха с мигли от някое задушевно сепаре. Ние искаме да се погрижим за ония, които залагат на Трифон, зарязват всичко друго и се отдават на виното.

Както повечето от вас знаете, Мелнишкият регион, освен област по пътя за Гърция, е отлична винена дестинация. Той е и един от най-будните винени региони в България, който полага похвални усилия да се промотира пред света.

25% ръст на продажбите на вината, спечелили медали от CMB

УЧАСТИЕ

Започна събирането на мостри за Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2017, който тази година ще се проведе във Ваядолид, Испания от 5 до 7 май. CMB е най-големият световен винен конкурс по брой мостри. Крайният срок за регистрация и за изпращане на мостри на червени, бели, розе или био вина е 17 март 2017 г. Вината ще се оценяват от над 320 журналисти, търговци, енолози и сомелиери от 50 държави. Цената за участие с един вид вино е 150 евро, като за всяка следваща мостра таксата намалява.

The biggest bar invention since beer

FLODIS е български стартъп, който, горди сме да кажем, предлага първото по рода си решение за алтернативно сервиране на високоалкохолни напитки в света. Та-дааа! Въпросът е единствено дали ще „превземат света“, а за да го направят е необходимо да задоволят някаква изконна човешка нужда плюс ма-а-алко подкрепа, защото са се заели да променят индустрията сами, а това е трудно и скъпо занимание. Каква е нуждата?

New Wines of Thrace представя България на Hong Kong International Wine & Spirits Fair и ПроВайн Шанхай

Българската асоциация на износителите на вино (БАИВ) ще покаже български вина на на изложенията ProWien Shanghai от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016 г. в рамките а промоционалната си кампания New Wines of Ancient Thrace, надявайки се на голям успех на най-важния азиатски пазар.

През 2015 г. България е изнесла 400 000 литра за Китай, нареждайки се на 5-то място в света по най-висока средна цена на този пазар, а по отношение на изнесеното вино като количество, страната ни се нарежда на 17 място.

Българските вина представени от топ белгийски сомелиер

Докато в България водим задочни разговори около обединеното българско вино и изграждането на международен имидж, усилените опити на отделни хора и организации все пак дават плод по света.

На 24 октомври 2016 г. най-добрият белгийски сомелиер и член на журито на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив Ерик Бошман представи български вина по време на професионалното винeно изложение Мегавино в Брюксел.

Salon de Vin и Gastronomix предизвикват сетивата ни

Натовареният с винени събития ноември пак е тук и от рано започваме да се подготвяме с информация какво може да посетим, за да се държим в течение с последните тенденции и продукти в индустрията.

Една седмица преди DiVino Taste 2016 Интер Експо Център открива 15-тото издание на изложението “Салон на виното” (a.k.a “Salon de vin” за фракофоните), което ще ни срещне колективно с български и чуждестранни винопроизводители и търговци и техните нови предложения.