Подобаващо закриваме сезона на дегустациите с тежката артилерия на Балканите – любимата на всички истински мъже и силни жени ракия.

От 1 до 3 декември в рамките на Блаканския фестивал на ракията и спиртните напитки ще опитваме сериозна селекция в Централния дом на архитекта в София за пети пореден път. Организаторите са подготвили над 250 марки ракии и високоалкохолни напитки от български производители, както и традиционни спиртни напитки от Турция, Гърция, Македония, Сърбия и други балкански държави. При самата мисъл се окосмяваме леко по гърдите и ни идва да ударим калпак в земята със звучно “Иха”!

В месеца на винените изложения и предколедни трепети ще ви спестим дълбоките, понякога фрустриращи размишления от тип “Това ще ѝ/му хареса ли?” и място в шкафа за “Вовеки забравени неизползваеми подаръци”. Моля, няма защо!

Нашите приятели от Coravin са приготвили нови очарователно функционални аксесоари, които биха зарадвали всеки почитател на виното и вашия джоб, ако сте от подаряващата страна.

Здравей, ноември, не ме оставяш да поседна!

След Салон на виното преминаваме към тежката артилерия на винените изложения, а именно задължителното за всички ни DiVino.Taste 2017. Седмото издание ще ни събере както винаги в Националния дворец на културата в София от 17 до 19 ноември, но този път в зали 7, 8, 9. Благодарим, европредседателство! Добре, че дойдоха чужденците, и ний да видим мекото.

Старт на най-винения месец от 8 до 11 ноември

Ноември както винаги ухае на вино, а в месеца има прекалено малко уикенди, за да посетим всичко от натоварената програма.

В началото загряваме по традиция със Салон на виното, който обещава да ни транспортира до “различни кътчета от света” с интересни аромати и вкусове. Ежегодното изложение ще се проведе в Интер Експо Център – София от 8 до 11 ноември, така че вземете една малко по-дълга обедна почивка и метрото до целта.

Ирландия, Шотландия и САЩ в чаша Glencairn

Whiskey Fest Sofia 2017 е тук, по-отлежал и обещаващ от всякога. В следващите два дни София ще е център на вселената (извинявайте, Стара Загора – само два дни са все пак, няма да броим петъка). Може спокойно да очаквате още по-голямо разнообразие на уиски, ром и коняк (спрямо 2016).

Хубавите новини за българското вино са все по-чести и вратите с възможности продължават да се отварят. България официално стана почетен гост на Мегавино (Megavino) - най-популярното изложение за вино в Бенелюкс, провеждащо се от 21-23 октомври 2017. Изборът на България не е случаен – страната ни участва в изложението вече 11 години, ние бяхме домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, през изминалата 2016 г., като през 2018 г. се готвим да посрещнем и високоалкохолния Spirits Selection by Concours Mondial.

Advertorial

Съвсем скоро се самосезирахме, че не сме ви разказали нищо за Four Friends след близо четири години интригуваща история на избата. Може би си спомняте как създадоха ново съотношение цена-качество с еднолитровата си бутилка от едноименната серия „Four Friends“. Оттогава насам портфолиото на избата се промени, включвайки серията Zitara, създадена за ресторанти и серията Morgentau, създадена за… ами по-отдадени любители с леко залитане към немскоговорящите кътчета на света по отношение на виното.

Варна, морето, сините вълни и един WINEkend, който да ни освежи. Младите надежди на българското вино ще ни съберат за втори пореден път в морската столица, за да ни предадат от своя ентусиазъм, настроение и най-вече отношение към любимата напитка.

#ВарнаWINEkend 2017 е събитието, обединяващо млади енолози и хора от винената индустрия, които да представят на посетителите своя селекция от портфолиото на дадена изба.

Когато си мислиш, че си видял всичко!

С уек дискуеймър, че не съм от жените, които мислят в розово (нито пряко, нито преносно), става ясно, че това е една нова страница в историята на Траминера в България! Както казва един колега - "стандартна ситуация" и винаги има предвид нещо налудничево.

Шестото издание на Балканския международен фестивал на виното, който ще се проведе в Grand Hotel Sofia от 1–4 юни 2017 г. ще ни зашемети с големи имена в света на виното и сериозна програма.

Средата на месец май ще ни предложи още едно приятно и разтоварващо винено приключение, което освен вкусовите ни усещания, ще предизвика и чувството ни за ритъм.

Орбелус Ритъм & Вино е фестивал, който си поставя за цел да погали всичките ни сетива с вино, музика и природа като същевременно ни запознае с нови, но близки на балканската ни душевност продукти и звуци от съседни на България държави. Гости на първото издание ще бъдат вината и музиката от Гърция и Република Македония.

#winelover against cancer

Балканският международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 винаги е бил едно от по-интригуващите винени събития в България, което предлага добавена стойност на винения свят. Шестото му издание прави крачка пред останалите и ни дава възможността да се замислим за истински важните неща.

Май е новият ноември! След повече от 10 събития Discover.Vino с различен фокус, Gourmet Publishing са решили да скочат в дълбокото с едно по-мащабно събитие. DIscover.VINO World си поставя нелеката цел да събере под един покрив вина от цял свят за хората с професионален или ценителски интерес към виното.

NEXT GENERATION

Националният конкурс “Сомелиер на годината" ще кулминира на 24-ти март, но преди да започне същинската част на състезанието, решихме да разберем какво прави един сомелиер добър и какво е донесла титлата „Сомелиер на годината” в личен и професионален план на досегашните си трима носители: Йордан Кирилчев – 2014 г., Георги Николов – 2015 г. и Илиян Петракиев – 2016 г. Темата на състезанието тази година е “Next Generation” (б.а. “Следващо поколение”) като организаторите са се постарали поне тук да има приемственост между поколенията, независимо от необходимостта от още много работа. За финал ви оставяме със сомелиера Слави Райчев, неговата роля като ментор, най-новото от конкурса и състезанието „Вино на годината”. Събитието е отворено за посетители и ще се проведе на 23-25 март 2017 в Централното фоайе на хотел Маринела София.

Get your spirits up!

В стремежа си да се развиваме и да подобряваме средата, този април ви представяме нещо, което не е предлагано до момента в България: WSET LEVEL 2 Award in SPIRITS. Запретнахме ръкави и благодарение на CASAVINO, WSET Global и, несъмнено, на един от най-забележителните професионалисти в бранша, Артур Негеле това е възможно.