0
0
0
s2smodern

Със събуждането на птичките и пчеличките и ние изпълзяваме от зимните си леговища с първичното желание за “чист въздух”. Парковете и градинките доказано не са най-доброто място за задоволяване на потребността от досег с природата заедно с още хиляди запролетили съграждани. Така в главите ни узрява идеята за идиличен винен тур извън голямото населено място, сред раззеленили се лозя, с хубаво вино - пътешествие, обвито в романтика и удоволствие.

Не оставяйте слънчевото време и мисълта за качествено вино обаче, да попречат на трезвото предварително планиране. Всеки винен тур крие потенциал за разочарование от лоша хотелска база, GPS кошмари и сериозни разходи.

Тъй като всяка винена дестинация е уникална сама по себе си, задълбоченото планиране може да варира между отделните места, но ето няколко общи правила, приложими без изключения:

  1. Никога не тръгвайте към непознат винен регион без да сте разучили подробно неговите особености. Снабдете се с добър пътеводител и направете Интернет проучване на интересните за вас винарни. Внимателно изчислете разстоянието между отделните изби като отделите средно по 2 часа за посещение на всяка изба.

  2. Бъдете подготвени за по-скромно настаняване, тъй като не всяка изба разполага с хотелска част. Запомнете, че повечето от тях се намират в отдалечени места, а част от тях приемат гости само с изрично запитване. Не очаквайте 5-звездни условия.

  3. Проверете дали избата предлага индивидуални турове с предварителна резервация или организирани турове с фиксиран час и колко струват те. Определени турове (на по-висока цена) включват и допълнителни бонуси като дегустация на различен брой вина, предлагани от избата. Някои изби предлагат и специални комбинации на вино/храна срещу допълнително заплащане.

  4. Използвайте плювалника. Знаете, че той има своето предназначение. Идеята e да си изградим основна представа за виното, върху която да базираме решенията си за евентуална покупка на един по-късен етап. Една-две глътки обикновено са достатъчни, освен ако не сте отговорник по шофирането.

  5. Винаги планирайте солидна закуска преди да посетите определена изба. Подгответе стомаха си за алкохола, който ще дегустирате.

  6. Не забравяйте да попитате дали избата предлага възможност за закупуване на продукция на място. Цените обикновено са по-добри от тези в магазина предвид системата на дистрибуция.

  7. Повечето изби предлагат дегустации на последните си реколти вина. Попитайте дали може да дегустирате и по-стари вина с потенциал за отлежаване.

  8. Най-добрият съвет: ако купите вино в рамките на пътуването, никога не го оставяйте на слънце. Пазете бутилките на възможно най-хладно, докато се приберете вкъщи. Така ще запазите добрите му вкусови качества.

Каквото и да правите - забавлявайте се. Нещата не винаги вървят по план, но винените турове имат способността да са сред най-забавните, затова се усмихвайте на всички неочаквани подробности като гид, който не говори английски или път към избата, който е по подходящ за луноход. Насладете се на пътуването!