0
0
0
s2smodern

Хубавите новини за българското вино са все по-чести и вратите с възможности продължават да се отварят. България официално стана почетен гост на Мегавино (Megavino) - най-популярното изложение за вино в Бенелюкс, провеждащо се от 21-23 октомври 2017. Изборът на България не е случаен – страната ни участва в изложението вече 11 години, ние бяхме домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, през изминалата 2016 г., като през 2018 г. се готвим да посрещнем и високоалкохолния Spirits Selection by Concours Mondial.

Като почетен гост, България дава имена на отделните изложбени зали на Мегавино. Всички те ще носят имена на български винени сортове – Мавруд, Рубин, Мискет. Отделно от белгийски дегустатори, посетили страната ни като част на Concours Mondial de Bruxelles през 2016 г. ще водят майсторски класове за българските сортове (това са общо 9 класа в рамките на изложението). Партньор на всеки майсторски клас е различна белгийска медия.

Ползите от “титлата” са ясни и могат да бъдат изразени както цифром, така и словом. През 2016 г., например, почетен гост е бил Ливан, който впоследствие отчита ръст на продажбите си на вино в Белгия с 38%. Популяризирането на България като винена дестинация също е част от положителните аспекти, успоредно с увеличения износ за Бенелюкс.

България ще представя продуктите си най-големия изложбен щанд, където общо девет винопроизводители, които ще се борят да спечелят публиката. Това са Беса Валей, Бургозоне, Винекс Славянци, Винзавод Асеновград, Домейн Бойар, Едоардо Миролио, Катаржина, Логодаж и Нера Гора - всички носители на златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

Мегавино се провежда на площ от 10 хиляди кв.м. и представя над 450 изложители от 27 страни. Очакват се близо 30 000 вносители, производители, представители на търговски вериги, ресторанти, хотели и любители на виното.