0
0
0
s2smodern

Неее! Отиде ми белият килим от ИКЕА!

Ако сте почитатели на светлите цветове и червеното вино, запретвайте ръкави и хващайте парцала, защото днес ще чистим петна. Еносиазирано обходихме интернет пространството за рецепти за отстраняване на издайническите лилави лекета.

В живота на всеки почитател на виното настъпва момент, когато малко или много тази любов си го връща. Обикновено това става, когато сме облякли новото си бяло тясно панталонче или сме поканили гости, заради които три дни предварително сме колосвали официалната бяла покривка. Няколко “наздравета” са достатъчни, за да покажем сръчност в разливането на вино върху светли материи. Със замах, както си трябва! Какво правим?

Като за начало, преодолейте срама от нескопосаността и действайте бързо, защото времето е от особено значение. Ако сте истински еносиаст, вкъщи трябва да ви се намира и бяло вино.

Знаем, че звучи като безсмислено прахосване, но една от най-добрите рецепти за отстраняване на петна от червено вино е да го полеете с бяло. Оставете да направи магията си за няколко минути и изплакнете. Самото бяло вино не оставя петна, след като бъде отстранено внимателно с гъба и малко сапунена вода.

Ако бялото вино не ви е силна страна, пробвайте добрия стар метод със солта. Подобно на мазно петно, поръсете петното от вино обилно със сол, за да попие. Отстранете солта и поръсете нова, докато тя не абсорбира цялото разлято количество. Не забравяйте да изчакате солта да изсъхне, защото в противен случай виното отново ще попие в килима, изтръгвайки от вас жални крясъци “не, не” и допълнително френетично търкане на изцапаната материя.

В специални случаи, когато тъканта позволява (разбирайте, когато е напълно бяла), за почистването на петната от червено вино можете да използвате кислородна вода с малко почистващ препарат. Бъдете внимателни, тъй като кислородната вода има избелващ ефект.

Ако сте разляли вино в разгара на партито и не ви се занимава с почистване точно тогава, Еносиасти откри за вас изпитана сложна рецепта за почистване на “стари петна от червено вино върху бели тъкани” , използвана от почистваща фирма в ежедневната й дейност (още утре ще си направим абонамент): Петната се намокрят с гъба, напоена със смес от 10 куб. см 95 % спирт, 1 куб. см 5 % амонячен разтвор и 50 куб. см дестилирана вода. Обработените места се промиват с топла вода и се подсушават. Ако следите от петната останат, напоете ги с няколко капки топъл глицерин и оставете да подейства за около 30 – 40 мин. След това изплакнете с вода, изтрийте с влажна гъба и посипете с талк. При упорити петна след цялата процедура, избелете материята с 3% разтвор от кислородна вода. С такава поръчка близката аптека наистина трябва да почерпи.

След внимателен преглед на наличните съвети, най-знаещата част от българското общество, т.е. българските майки, препоръчват и използването на лимонов сок, кока кола или домашна ракия. Предполагаме, че всяко петно има собствена индивидуалност, поради което налага различни интервенции. Моля да се отбележи, че Еносиасти не носят отговорност за ефикасността на гореописаните методи.

В случай на провал, заложете на сигурното професионално почистване, сипете си още една чаша вино и се наслаждавайте на уикенда. А ние чакаме с нетърпение средата на годината и този невероятно полезен продукт. Сбогом, мърлящина!