0
0
0
s2smodern

Освен празник на столицата, 17-ти септември е “рожденната” дата на един от най-симпатичните нам магазини за вино – Vino Orenda. Това е мястото, където може да се запознаете с обширна селекция от изцяло български вина на бутикови и по-големи изби, да научите повече за страната ни като винена дестинация и да изберете най-подходящото вино за повода с асистенцията на любезен консултант.

Подобаващо за непринудения чар на Вино Оренда, празникът бе посрещнат в компанията на хубави хора и добро вино, а с помощта на няколко сериозни заплахи успяхме и да отнемем от времето на собствениците, за да научим какво означава за тях изминалата една година.

Vino Orenda става на 1 година – какво е настроението 365 дни по-късно?

Настроението ни е същото като преди една година - ентусиазирано, „жадно” за нови и интересни винени преживявания в бутилка, но и с една чувство, че вече имаме едногодишен опит и можем да се равняваме сами със себе си.

Какво ново научихте за винената индустрия през изтеклата година?

Научихме всичките й тайни… шегувам се, разбира се. Думата индустрия ми навява мисли за завод с много и високи комини ☺ През изтеклата година интересът ни бе по-скоро насочен към сравнително млади винарски изби, повечето семейни. Някои от избите, с които работим, са малки и с лимитирани серии. При тях нещата се случват най-вече с много желание, отдаденост и любов към това, което създават, нещо, което в голяма степен определя и нашия магазин.

Какво ново могат да намерят при вас любителите на виното?

Ами, най-вече вино ☺ Започнахме с около 150 вина от 25 винарни, в момента представяме 55 изби с над 350 вина… а не смятаме да спираме до тук. Продължаваме да разливаме вина всяка седмица, а ще зачестят срещите ни и с различни малки производители на типично български храни от чисти райони – сирена, кашкавали колбаси. А и много други изненади, които ще запазим в тайна засега…

Разкажете ни поне една забавна история с клиент на магазина?

О, винаги е забавно, когато работиш лице в лице с различни хора. Радваме се, че много наши клиенти понякога минават през магазина, само за да си поговорим за българско вино, а други влизат с думите „добър ден, днес ще вечеряме пъстърва…?”. Радва ни и фактът, че вината, закупени от нас, пътуват често по света, може би трябва да си направим карта с дестинациите ☺ Наши клиенти са ни споделяли , че ще носят виното във „винарски” държави като Италия, Франция, ЮАР, но също така и Полша, Холандия, Норвегия… Дубай.

Какви са трудностите пред това да се продава българско вино?

Всекидневните трудностите да продаваш каквото и да било в днешната икономическа обстановка… За съжаление, въпреки нарастващия интерес на потребителите към българското вино, голяма част от тях не могат да си позволят да си купуват често качествено такова. Затова нашият стремеж е да намираме вина с добър баланс цена-качество. В повечето случаи ясно афиширайки идеята на магазина да предлага само класни български вина, срещаме разбиране и ентусиазъм от всички по веригата. Затова вярваме, че рано или късно резултатите ще са налице.

Какво си пожелавате за следващата година?

Пожелаваме си най-вече все повече хора, все повече българи, да могат да си позволят да се наслаждават и да споделят с приятели хубави български вина. Естествено пожелаваме си за избора им те да се обръщат към нас!

Наздраве и консумирайте отговорно☺