0
0
0
s2smodern

След връчването на медалите и грамотите от Concours Mondial de Bruxelles 2017 (CMB) на българските производители в Пловдив миналата седмица ви предлагаме един по-задълбочен поглед върху настоящето и бъдещето на конкурса през очите на Томас Костенобъл. Резултатите на избите ни надвишават очакванията, а през 2018 г. България ще бъде и домакин на Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection, което ще бъде невероятна нова възможност за страната ни, високоалкохолните напитки и имиджът ни на страна-производител. В интервюто с Томас Костенобъл ще научите много за един от най-добрите винени региони на Испания и втората страна по лозови насаждения, а именно Китай!

Тази година CMB се проведе във Валядолид, Испания. Какво допринесе тази дестинация към конкурса?

Испания участва в Concours Mondial от самото му начало. Тя беше държава-домакин през 1994 г. Тази година ние се връщаме в страната, но на различно място – в столицата на региона Кастилия и Леон.

Валядолид беше избран за “столица на виното” по време на конкурса заради хилядолетните с традиции във винопроизводството и лозарството. Кастиля и Леон е единствената провинция с пет наименование за произход на виното - Рибера дел Дуеро (Ribera del Duero), Сигалес (Cigales), Руеда (Rueda), Торо (Toro) и Тиера де Леон (Tierra de León). Тази земя произвежда едни от най-добрите вина в света. Виното е един от най-важните туристически ресурси на Валядолид – винени музеи, тематични посещения на изби, езда сред лозята, винени спа процедури... и каквото още може да се сетите.

Рибера дел Дуеро, известна с производството си на Темпранийо, е избрана за Винен регион на 2012 г. от престижното списание “Wine Enthusiast”. Сигалес е снабдявала Валядолид и други градове с вино през Средновековието. В Торо са произвеждали червено вино, а в Руеда – бяло. Винопроизводителите в Сигалес са се специализирали в кларета и розета. Доскоро тези вина са се произвеждали в подземни изби, издълбани в дълбочина от над 10 и често делени от няколко малки bodegueros (винопроизводители). Руеда е известна основно с отличните си бели вина от сорта Вердехо. Първото документирано доказателство за производство на вино в този регион датира от XI в., когато кралят предложил право върху земите на заселниците в тази наскоро отвоювана територия. Много хора и монашески ордени приели предложението и основали манастири със собствени лозя.

Чудесните инфраструктурни условия са друг аргумент в полза на Валядолид. Градът е добре свързан с другите части на страната – има отлични пътища и е възможно да достигнеш южната част на Испания едва за около шест часа!

Валядолид предлага разнообразни гастрономически изкушения (напр. Съществува различен вид хляб за всяко ястие, а валядолидското агнешко ”lechazo” е най-доброто в Испания), което го прави подходящ град-домакин за събития от мащаба и значимостта на Concours Mondial.

Валядолид е запазил в старата си част къщи на аристокрацията и религиозни сгради. Той е дом на Валядолидски университет – един от най-старите университети в света, известен още като “Casa de Cervantes” (“Домът на Сервантес”), където авторът на Док Кихот е живял и написал своя шедьовър, както и на дома на Христофор Колумб, където генуезкият мореплавател е прекарал последните години от живота си.

Освен това, Валядолид има и успешен опит в организирането на събития от международно значение. Всяка година този град е домакин на филмовия фестивал “Valladolid International Film Week” (Seminci), чието начало е поставено малко след края на Втората световна война и е включвал филми, които иначе не биха могли да бъдат гледани в Испания. Валядолид винаги се е отличавал с желанието си да поема рискове и да бъде иновативен.

Concours Mondial се организира с подкрепата на градската управа на Валядолид, провинция Валядолид и региона Кастилия и Леон.

Тази година, по отношение на проби, като домакин Испания се подрежда на второ място с ръст от почти 25% в сравнение с миналата година.

А от друга страна какво мислите, че CMB даде на Валядолид? (Миналата година конкурсът се проведе в България и страната бързо се превърна в топ винена дестинация в множество престижни списания. Испания вече е популярна, но Кастилия и Леон не e първото, което ви хрумва, когато кажете “Испания”.)

CMB е единственият “обикалящ” конкурс с 23-годишна история. Всяка година Concours Mondial се провежда на различно място с цел да помогне за промотирането на вината от региона и винения туризъм. Фирми от региона Кастилия и Леон получават възможност да създадат контакти с известни експерти от индустрията в рамките на няколко дни.

Тази година, преобладаващата част от всички 2002 испански проби са от местни за Кастилия и Леон винени сортове като червеното Темпранийо и Менсия и бялото Вердехо. Вината от Кастилия и Леон, включени в конкурса, са произведени както от големи компании с хиляди декари лозя така и от малки винопроизводители с капацитет от 150 000 бутилки. Това е една много пъстра картина на испанското винопроизводство и изключителна възможност за нашите съдии да разкажат интересни човешки истории за испанските вина, когато се приберат у дома.

Имайте предвид, че промотирането на държавата-домакин не свършва с края на конкурса. Всяка година ние организираме промоционални събития за наградените вина. Имали сме такива в Рим, във Франция и т. н.

Какво е новото тази година на CMB?

Броят проби тази година е рекорден за историята на Concours Mondial – това са девет хиляди и осемдесет (9080) проби. Този растеж се дължи на две основни тенденции. На първо място е подемът във винопроизводството в комбинация със стабилното потребление и продължителния ръст на обеми и стойност. На второ място е по-добрата международна информираност за CMB и признатите ползи от присъжданите медали.

Друго развитие, което наблюдаваме, е нарастващият брой проби от Китай. Те отбелязват ръст от 112,5% в сравнение с 2016 г. и почти 250% спрямо 2015 г. Медалите от CMB са високо ценени в Китай. Някои китайски дистрибутори имат изискване вината да са спечелили медал на международно състезание преди да ги включат в портфолиото си.

Две нови държави влязоха в състезанието през 2017 г. – Азербайджан и Андора.

Въведохме и две нови категории – за стари реколти и био вина. Наблюдаваме сериозно нарастване от 80% при био и биодинамичните вина през последните три години. Това е резултат от интереса на потребителите към тези две категории. През последните няколко години потребителите демонстрират познания по отношение на произход и производствени методи при вината, клонящи в полза на био и местни продукти. Отразявайки това пазарно развитие, ние въведохме нова категория за био и биодинамични вина.

Кои бяха интересните личности в конкурса тази година?

Опитваме се да третираме всеки съдия на CMB като специален гост и интересна личност. Тази година имахме рекорден брой делегации, които искаха да разберат механизма на конкурса по-добре и да проучат възможността да бъдат домакин на събитието през следващите години. Посрещнахме ВИП делегации от Япония, Китай, Мексико, Армения, Чехия, Швейцария и други.

По правило всяка година посещаваме различен регион и провеждаме специални класове за местните сортове.

След като сте имал възможността да дегустирате толкова много проби през годините, какви, смятате, са тенденциите в индустрията?

Като водещ винен конкурс ние винаги следим пазарните тенденции.

Китай определено е място, където виненият сектор търпи най-голямо развитие по отношение на производство и потребление. Китай се превърна и в най-големият пазар за някои водещи страни-производители на вино. Различни асоциации на винопроизводителите разкриват бизнес операции в Китай, отваряйки местни офиси и изграждайки мрежи за продажби. Растежът е по-голям от този, на който и да е друг пазар. По данни на OIV със своите 847 000 хектара лозя Китай към момента е втората най-голяма област с лозови насаждения в света (на първо място е Испания, а Франция – на трето).

Според International Organisation of Vine and Wine (OIV) лозята в Китай продължават да нарастват (+17000 хектара между 2015 и 2016 г.), превръщайки страната в “основна световна лозарска област”. Китай е на пето място по консумация на вино (предхождана от САЩ, Франция, Италия и Германия), петият най-голям вносител на вино по отношение на обеми и четвъртия най-голям вносител по отношение на стойност (догонвайки Германия). Китайското вътрешно потребление е “най-значимият фактор, допринасящ за ръста на търговията”.

През 2018 г. Concours Mondial ще се проведе в Китай.

А за тези, които не са успели да видят видеото от Concours Mondial de Bruxelles 2017, ето едно визуално представяне на случилото се: