0
0
0
s2smodern

Стражът на добрия вкус

Винария се оказа тясна за нашите души и решихме да използваме почивните дни, за да разгледаме наситения с винарски изби регион. Надявахме се да открием някое тракийско съкровище и, за наша радост, успяхме!

Chateau Copsa / Шато Копса изглежда добре на винената карта на България, но подхождаме внимателно, тъй като от опит знаем, че реалността често се разминава с очакванията. Трябва ни доказателство!

В първия слънчев уикенд от годината сме в настроение за качествена дегустация, далеч от тълпите на Панаирното градче. Шато Копса се намира на около час от Пловдив в посока Карлово, така че яхаме превозното средство и след кратък телефонен разговор с избата, потегляме. В Карлово правим ляв завой, пресичаме Сопот транзит и веднага след село Анево завиваме към Богдан/Московец. След железопътния прелез виждаме указателната табела... под формата на камък, който, както ще разберем след малко, е напълно в стила на избата.

Oт пътя виждаме самото шато.

За голяма радост, на живо Шато Копса изглежда още по-хубаво от снимките, които бяхме виждали - дори и през месец март, когато планинските върхове все още са снежни, а лозите не са се раззеленили.

Регионът

Шатото се намира в сърцето на Подбалканския лозаро-винарски район - Розовата долина. Той е най-малкият район по площ, но единствено там можем да открием Карловския Мискет. Самите масиви на Шато Копса включват Червен (Карловски) мискет, Мускат, Шардоне, отскоро Совиньон блан, Мерло и Каберне, които обгръщат шатото в меката си прегръдка и радват погледа. Производствената база е в гр. Клисура, съвсем близо до избата.

Пред шатото се почувствахме като истински кралски особи.

Защо Copsa / Копса?

Шатото дължи името си на добре запазената крепост „Копсис“ (също позната и като „Аневско Кале“), която се намира на около 5 км. oт избата. По времето на Второто българско царство калето е заемало стратегическо местоположение и е играело огромна роля за търговията в региона.

Избата

Както споменахме, производството и бутилирането на продукцията се извършват в Клисура, но част от отлежаващото вино може да се види в избата на шатото. Обработват само собствени масиви и полагат оптимални грижи за тях, като произвеждат около 300 000 бутилки годишно. Двете серии на Шато Копса, позиционирани в различен ценови клас, са Zeyla и по-скъпата Chateau Copsa.

Защо Zeyla / Зейла?

”Зейла” се е наричала произвежданата от траките, наподобяваща вино, напитка. Древните добавяли и билки, което не е допустимо в съвременното винарство, но разговорите за боговете и опиянението остават непроменени до наши дни.

Дегустацията

В Шато Копса се предлагат няколко вида дегустации, като единствено гурме дегустацията изисква предварително записване. Ние не можахме да я изпробваме, но разгледахме менюто и ви я препоръчваме горещо – шест различни ястия, комбинирани с подходящото вино, сред които “Фино изпечено патешко с ароматни билки” и Мускат Zeyla, както и очарователният съюз между “Руладин от заешко с пюре от червена чушка” и Мерло Zeyla. В гурме духа ни убеждават и “Охлюви с масло и билки” в комбинация с Cuvee Blan Chateau Copsa.

Вината

От белите вина дегустирахме:

  Zeyla, Карловски мискет, 2009 – чудесно изпълнение на харектерен регионален сорт
  Мискет Розова долина, 2010 – след престой в дъб (обработва се по различна технология от Карловския мискет) • Zeyla, Шардоне, 2009 – barrel fermented.
  Cuvee Blanc, 2010 - преобладаващо Шардоне + Карловски мискет и Совиньон блан. Продукцията от 2011 също е готова, а скоро очакваме и повече от масивите им със Совиньон блан, които тази година ще дадат първата си реална реколта). Мини ревю за него може да откриете скоро в нашата ЕНОТЕКА.
  Zeyla, Мускат, 2009 – като реколтата от 2010, се очаква да даде още по-добри резултати.

От червените вина дегустирахме:

  Zeyla, Мерло, 2009 – останахме впечатлени. Може да прочетете нашето мини ревю в ЕНОТЕКА (реколта 2010), а още по-добре би било да го опитате лично и да споделите впечатленията си.
  Zeyla, Каберне совиньон, 2009
  Cuvee, Каберне совиньон и Мерло, 2009 - преседява над 12 месеца във френски и американски дъб. По-осезаеми танини в бутилка, завършена с висококачествен корк и подсилена с восък тапа. Колекционерите е възможно да се сдобият и с купажа от 2007-ма и 2008-ма година.

След дегустацията си взехме домашно за вкъщи – Мерло Zeyla, 2010 и бутилка Cuvee Blan Chateau Copsa. Вината може да закупите на място на производствени цени. Разбрахме, че продукцията не се дистрибутира в търговската мрежа, а основно в избрани ресторанти и заведения в страната, така че стягайте куфарите.

Впоследствие научихме интересния факт, че избата се консултира от г-жа Неда Проданова, при това, според скромното ни мнение, с отлични резултати.

Хотелът

Шато Копса ни се стори едно от малкото места, подготвени за истински винен туризъм в България - от замисъла до изпълнението си. Избата е отворена за посетители 7 дни в седмицата, а ресторантът разполага с 60 места и прекрасна тераса.

Кухнята е отворена,

а менюто е изискано и съобразено с препоръките на клиентите.

Храната и обслужването бяха на високо ниво, което все още ни очарова при редките ни срещи в границите на България. Опитахме спаначената салата с козе сирене и пъстървата с филирани бадеми, гарнирана с черен ориз със стафиди. Без забележки.

Шато Копса разполага с 4 двойни стаи и 1 апартамент с общ капацитет за настаняване на до 12 души. Всяка стая е уникална и вдъхновена от различен бял или червен винен сорт. Успяхме да надникнем в няколко от тях.

Мискет

Бордо

Каберне совиньон

Банята на всяка стая е отделена със стъкло и е решена в различен вид мрамор.

Тухлените стени, дървото, кованото желязо и мраморът правят мястото едновременно модерно и уютно. Всичко е семпло и стилно, като за усещането допринасят и дребните детайли в декорацията.

Последният етаж е чудесно помещение за отдих (или парти) с много лежерна атмосфера и джакузи. Защо не?! Това е обща част, отворена за всички гости на шатото.

Освен огромните тераси от двете страни на основното помещение, от които се открива и чудесна гледка към Стара планина и Средна гора, има и две по-малки зали-сепарета:

Какво още?

Разбираме, че в Шато Копса не може да се скучае. Предлагат се конна езда, разходка с файтон, офроуд развлечения с АТВ, пикници по поречието на близката река Стряма – всичко според желанието на клиента. Примамлива ни се стори и възможността шатото да се използва като затворен за външни посетители комплекс. В момента търсим повод да организираме събитие около enosiasti.bg там. Идеи?

Сред останалите хубави неща, които видяхме в Шато Копса, похвален ни се стори постоянният им стремеж да се развиват, да подобряват качеството на продуктите и услугите си и да обгрижват гостите си. Работят едва от 2008 г., а резултатите, които са постигнали, са завидни. Желаем им успех и се надяваме скоро отново да имаме възможността да ги посетим.

Ако и вие си търсите повод – 26 май е Ден на розата, а Шато Копса предлага всички удобства да прекарате един чудесен цветен празник ...